Otevírací doba

08:00 - 16:30

Napište nám

info@matidal.cz

Zavolejte nám

733 393 845

Rodičovská v příštím roce. Jak se zvýší částka a informace k prodloužení

1. srpna 2019 7:22

placeholder

V poslanecké sněmovně prošlo prvním čtením navýšení rodičovského příspěvku. Od prvního ledna příštího roku by se mělo navýšení promítnout do peněženek rodičů. 

Pro koho je navýšení platné?

Příspěvěk by se měl navýšit o osmdesát tisíc korun. Dle vládního návrhu na něj budou mít nárok všichni, kteří budou k 1. lednu 2020 stále pobírat rodičovský příspěvek (dítě musí být mladší 4 let a rodičovský příspěvek nebude vyčerpán).

Po zvýšení rodičovského příspěvku  se však měsíční rodičovský příspěvek automaticky nezvýší, nicméně se prodlouží doba jeho čerpání. Pokud jej bude rodič chtít navýšit, je třeba podat žádost na Úřad práce. 

Pokud rodiče pobírající rodičovský příspěvek stihnou vyčerpat celou částku, záleží na době, kdy příspěvek ještě mohou čerpat (věku dítěte), kolik vyčerpali a také na tom, jaký mohou mít maximální měsíční příspěvek.

Nadále platí, že pobírání rodičovského příspěvku s dítětem starším dvou let nijak neomezuje v podnikání či ve výkonu zaměstnání. Dítě mladší 2 let, může navštěvovat jesle, mateřskou školku nebo dětskou skupinu do 46. hodin v měsíci.